Zichtbaarheid, o jee!

Zichtbaarheid, o jee!

Zichtbaar zijn. Gezien worden. De aandacht op jezelf vestigen. Pff, het idee alleen al. Waarom voel ik dan toch de behoefte om iets te delen, om iets meer van mezelf te laten zien? Hoe vaak heb ik niet de drang gevoeld om een stukje te typen over iets wat ik heb meegemaakt, heb gelezen, heb opgemerkt of gewoon omdat ik er iets van vindt? En waarom heb ik het er net zo vaak bij gelaten?

Het antwoord is denk ik: omdat het dan gezien kan worden, gelezen kan worden. Er kan iets van gevonden worden. En misschien ook omdat het dan iets zegt over mij. Een soort van kleur bekennen ofzo. Tja, is dat zo erg dan? (*denkt na*) Nee, eigenlijk niet. Ben ik dan zo gereserveerd? Of komt het doordat er toch een angst voor afwijzing is? En is het dan erg als er wat van gevonden wordt? (*denkt iets langer na*) Mijn hoofd zegt nee: ik mag ergens iets van vinden en een reactie van een ander kan ook iets positiefs zijn. Het stelt mijn lijf niet helemaal gerust, het onrustige gevoel blijft. Grappig dat het zo werkt bij mij. En ik weet dat ik hierin niet de enige ben.  

Maar dan toch deze tekst. Wat staat er nou eigenlijk in, behalve een schets van wat er zich in mijn hoofd en lijf afspeelt? Dit stukje tekst, gewoon hier geplaatst, is in wezen een overwinning. Een overwinning op mijn aarzeling, een stap buiten het vertrouwde. Dat is wat ik wil delen!

Misschien herken je er iets van jezelf in en helpt het jou om die stap naar zichtbaarheid te zetten. En misschien ook helemaal niet. Wat mij over de drempel heeft geholpen? Een prachtige quote van Søren Kierkegaard (19e-eeuws Deens filosoof) die één van mijn geweldige train-de-trainer deelnemers had meegenomen tijdens een oefensessie:

Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen!” 

Wat vind jij van deze quote?

One Response

 1. Monica schreef:

  Ik vind het een prachtige quote en mooi om jouw verhaal te lezen.
  Het is goed om te weten dat we ( dus ook ik en vast ook anderen… nee, ik weet het wel zeker, ook anderen) allemaal onze aarzelingen en of angsten hebben om ”gezien” te worden.

  Al een geruime tijd ben ik on / off een website aan het opzetten en dan laat ik het weer gaan.
  Het is okay om je tijd te nemen, maar gebruik het niet als excuus. Dat is mijn ‘ mantra’ op dit moment 🙂

  thanks for het delen en ik kijk er naar uit om meer van je te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *