De kracht van woorden.

De kracht van woorden.

Een paar dagen geleden las ik een quote van J.A. Deelder: “De omgeving van de mens is de medemens.” Ik vond het geweldig! Lekker simpel, lekker to the point. In mijn ogen een hele belangrijke ‘omgeving’ waar de nodige aandacht aan geschonken mag worden. We wonen immers niet ergens afgelegen, maar gewoon tussen onze medemensen. We komen elkaar elke dag tegen, zijn afhankelijk van elkaar en hebben elkaar nodig; er vindt dus de nodige interactie plaats.

Een manier om in interactie te zijn met een ander gaat door middel van het gebruiken van woorden. Bijvoorbeeld om vragen te stellen, informatie te geven, iets te vertellen of uit te leggen. Soms om iets op te leggen of om bewust pijn te doen. Kortom: om een boodschap over te brengen met een neutrale, positieve of negatieve lading en/of uitwerking. Maar hoe bewust zijn we ons daarvan? Hoe kiezen wij onze woorden, staan we stil bij het effect dat ze kunnen hebben? Zeggen we wat we bedoelen en bedoelen we ook wat we zeggen?

Zowel op persoonlijk als op professioneel gebied, heb ik ervaren wat woorden kunnen doen: ze kunnen iemand maken, breken, helen en/of veranderen. En ja, natuurlijk gaat het samen met de manier waarop woorden verbaal en non-verbaal worden geuit. Maar vraag jezelf het volgende af: zou je kunnen incasseren wat je aan een ander uitdeelt?

“Choose your words wisely.”

One Response

  1. Monica schreef:

    indeed, choose your words wisely.

    heel goed om hier aan te denken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *